Δείτε τα νέα των μεγαλύτερων ελληνικών ομάδων

Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2010

Το γελαστό παιδί!

Ήταν πρωί του Ιούνη... Τέσσερα χρόνια πριν, ο Άρης ανοικοδομούσε την ομάδα που μόλις είχε ανέβει από τη Β' Εθνική. «Vamos Aris, Χαβίτο να γουστάρεις», το σύνθημα που ακούστηκε στην υποδοχή του. Κι εκείνο που ακούστηκε πιο δυνατά από ποτέ χθες το βράδυ!











Ο ΚΟΡΙΟΣ


Ο εκτελεστής με το...χαμόγελο! Λένε πως όσοι έχουν ζώδιο Σκορπιό δεν ξεχνούν ποτέ και πάντα θα βρουν την ευκαιρία να εκδικηθούν. Ο Χαβίτο έφυγε από την Ισπανία χωρίς να έχει την ευκαιρία να αποδείξει την αξία του. Ένα από τα δεκάδες ταλέντα των ακαδημιών της Μπαρτσελόνα, έμεινε με το όνειρο να παίξει με την πρώτη ομάδα στο «Καμπ Νου». Κατάφερε, όμως, να γίνει θέμα στις ισπανικές εφημερίδες. Έστω κι αν χρειάστηκε να αλλάξει χώρα, ομάδα, χρώματα και να βρεθεί 1748 χιλιόμετρα μακριά από εκεί που ξεκίνησε να ονειρεύεται. Το gazzetta.gr ακολουθεί την πορεία του Φραντσίσκο Χαβιέρ Περάλ!






Το όνειρο και ο εφιάλτης!






Στην αυτόνομη κοινότητα της Εξτρεμαδούρα και στην επαρχία της Πλασένθια, κοντά στα σύνορα με την Πορτογαλία γεννήθηκε στις 4 Νοεμβρίου του 1983 ο Φραντσίσκο Χαβιέρ Περάλ, μετέπειτα γνωστός και ως Χαβίτο! Πρώτη του ομάδα ήταν η Μοραλέχα, όπου μέχρι και σήμερα παρακολουθούν την πορεία του και καταγράφουν τα νέα από την καριέρα του. Μόνο που στην «μικρή» ομάδα της Πλασένθια δεν θα έμενε για πολύ καιρό. Ήταν θέμα χρόνου, πρωτού κάποιος τον ανακαλύψει και στην πρώτη του συμμετοχή στη μεικτή Εξτρεμαδούρα, θα ερχόταν η αναγνώριση.






Σε ένα τουρνουά στη Βαρκελώνη, οι σκάουτερ ανακάλυψαν το ταλέντο του και η Μπαρτσελόνα έμοιαζε η πιο λογική επιλογή. Ο Χαβίτο εντάχθηκε στο πρόγραμμα υποδομών της καταλανικής ομάδας και θα πάλευε για τη δική του θέση στον... ήλιο. Μαζί με τους κοντινούς στην ηλικία του Βίκτορ Βαλντές, Τσάβι και Ινιέστα, τον μεγαλύτερο Κάρλες Πουγιόλ, αλλά και τον Λιονέλ Μέσι. Μαζί με τον Αργεντινό μέσο, έκαναν ευρωπαϊκό ντεμπούτο με τη φανέλα της Μπαρτσελόνα σε ένα... αδιάφορο ματς τον Δεκέμβριο του 2004 στην Ουκρανία απέναντι στη Σαχτιόρ Ντόνετσκ.






Η διαφορά, βέβαια, εκτός από την... ποιότητα, ήταν πως για τον Χαβίτο θα ήταν και το μοναδικό του ματς. Δεν κατάφερε να καθιερωθεί στην Μπαρτσελόνα, παρότι εκείνη τη σεζόν (σ.σ. 2004-05) φαινόταν ότι θα έκανε το ξεπέταγμα. Η καριέρα, όμως, θέλει τύχη και ο Ισπανός επιθετικός στην κρίσιμη στιγμή δεν θα την είχε. Τουλάχιστον αγωνιστικά, αφού προσωπικά μπορεί να αισθάνεται τυχερός. «Το 2004 είχαμε πάει με την Μπαρτσελόνα σε ένα τουρνουά στην Ιαπωνία. Στην επιστροφή ένιωσα κάποιες ενοχλήσεις στο πόδι, αλλά δεν έδωσα σημασία. Εξάλλου με είχαν μαρκάρει αρκετά σκληρά στο τελευταίο παιχνίδι του τουρνουά, και πίστεψα ότι αυτή ήταν η αιτία. Όταν έφτασα στο σπίτι μου, έπεσα να κοιμηθώ, γιατί ήμουν πολύ κουρασμένος από το πολύωρο ταξίδι. Το πρωί που ξύπνησα το πόδι μου ήταν πρησμένο. Δεν μπορούσα να περπατήσω. Πήγα αμέσως στο γιατρό, ο οποίος διέγνωσε ότι ήταν θρόμβωση».






Η έγκαιρη διάγνωση αποτέλεσε την αιτία που δεν κινδύνεψε περαιτέρω η υγεία του, ωστόσο «ο τραυματισμός με άφησε λίγο πίσω, με αποτέλεσμα να χάσω παιχνίδια και έδαφος. Και συνέβη σε μια περίοδο που είχα καθιερωθεί στην ομάδα». Ο Χαβίτο θα επέστρεφε σιγά-σιγά στη δεύτερη ομάδα της Μπαρτσελόνα, περιμένοντας μια επόμενη ευκαιρία. Όσο, όμως, περνούσαν τα χρόνια, τόσο ήξερε ότι έπρεπε να αλλάξει περιβάλλον. Το καλοκαίρι του 2006 ήρθε εκείνο που περίμενε...






Ο Όγιος και ο Φερέρ!






Ο Άρης είχε μόλις ανέβει από τη Β' Εθνική. Ο Νίκος Αναστόπουλος είχε ολοκληρώσει την αποστολή του και στην ομάδα της Θεσσαλονίκης θα έκαναν αγωνιστικό... κουμάντο δύο άγνωστοι. Ο Γκιγιέρμο Άνχελ Όγιος και ο Μανουέλ Φερέρ ανέλαβαν την ανοικοδόμηση του Άρη, που έκανε πάνω από δέκα μεταγραφές, θα αποκτούσε και τον Χαβίτο, την σπουδαιότερη κίνηση που θα έκανε μέχρι εκείνη τη στιγμή. Η υποδοχή στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» ήταν αποθεωτική και ο 23χρονος τότε επιθετικός ένιωθε πως είχε πάρει τη σωστή απόφαση.






«Ήταν πραγματικά απίστευτο! Οι οπαδοί μας είχαν γεμίσει την αίθουσα αναμονής και θυμάμαι ότι δεν… περπάτησα καθόλου. Με πήγαν στους ώμους στο αυτοκίνητο. Αυτή ήταν και η πρώτη επαφή που είχα με την καλώς εννοούμενη τρέλα του κόσμου για την ομάδα. Από τότε, βέβαια, είχα την ευκαιρία να τη βιώσω σε αρκετές περιπτώσεις». Το σύνθημα της υποδοχής έλεγε «Vamos Aris, Χαβίτο να γουστάρεις» και τον πρώτο καιρό όλοι γούσταραν! Από την εμφάνισή του σε ένα φιλικό παιχνίδι με τη Γουέστ Χαμ, μέχρι και τα πρώτα επίσημα ματς ο Ισπανός ήταν το κεντρικό πρόσωπο για την ομάδα της Θεσσαλονίκης.






Μιλούσε συνεχώς για τη νέα εμπειρία του στην Ελλάδα, γινόταν αντικείμενο λατρείας σε κάθε εμφάνισή του στην πόλη και ήταν μέχρι και το πρόσωπο της διαφημιστικής καμπάνιας «Το αγαπημένο μου της ΕΡΤ» για την κρατική τηλεόραση. Ο Άρης του Γκιγιέρμο Όγιος ήταν η ευχάριστη έκπληξη του πρωταθλήματος, αποδίδοντας εντυπωσιακό και θεαματικό ποδόσφαορο και ο Χαβίτο γινόταν ποθός! Τα δημοσιεύματα της εποχής έδιναν και έπαιρναν. Πότε η ΑΕΚ του Λορέντζο Σέρα Φερέρ, πότε ο Παναθηναϊκός και πότε ο Ολυμπιακός είχαν προσελκυθεί από τις εμφανίσεις του Ισπανού, που έμοιαζε κάτι φρέσκο και πρωτοποριακό για τα ελληνικά δεδομένα.






Ο Άρης αναγκάστηκε να κινηθεί αστραπιαία και μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα εξασφάλισε την περιουσία του! Μαζί με τον Σέρτζιο Κόκε, ο Χαβίτο υπέγραψαν ιδιωτικά συμφωνητικά που τους έδεναν με την ομάδα της Θεσσαλονίκης. «Με αφορμή την εμπλοκή των ονομάτων των ποδοσφαιριστών του Αρη, Κόκε και Χαβίτο, σε μεταγραφικά σενάρια, η ΠΑΕ Αρης θα ήθελε να διευκρινίσει ότι «δυστυχώς» καμία ελληνική ομάδα δεν είναι εύκολο να καλύψει τις ρήτρες αποδέσμευσης που προβλέπουν τα συμβόλαιά τους», θα είναι η απάντηση της διοίκησης των κιτρινόμαυρων στα σενάρια, με τη ρήτρα του Χαβίτο να ορίζεται στα 7 εκ. ευρώ! Εκείνη η σεζόν θα κλείσει με 30 εμφανίσεις και τρία γκολ, αφήνοντας μεγαλύτερες υποσχέσεις για το μέλλον.






Me llamo Javito!






Το καλοκαίρι του 2007 θα είναι περίεργο για τον Άρη. Η αλλαγή προπονητή και κυρίως η αποχώρηση του Μανουέλ Φερέρ γεννούν σενάρια για αποχώρηση του Χαβίτο, όπως και των υπόλοιπων Ισπανών που είχαν αποκτηθεί ένα χρόνο πριν. «Έχω συμβαόλαιο με τον Άρη και θα το τιμήσω», λέει εκείνη την εποχή ο 24χρονος επιθετικός, που δηλώνει ανυπόμονος να συνεργαστεί με τον Ντούσαν Μπάγεβιτς. Η σπουδαιότερη στιγμή για εκείνον θα ερχόταν στις 4 Οκτωβρίου, στον επαναληπτικό με την Σαραγόσα. Το δικό του γκολ στο 63' χαρίζει την πρόκριση στον Άρη και την ευκαιρία να δείξει τη φανέλα με το όνομά στους συμπατριώτες του. «Είναι το σπουδαιότερο γκολ που έχω πετύχει», δηλώνει μετά το ματς και συμπληρώνει με την υπόσχεση-απειλή πως «θα βάλω κι άλλα».






Εκείνοι θυμούνται το πέρασμά του από την Μπαρτσελόνα, τη μία του συμμετοχή με την Εθνική ομάδα U-21 και φτάνουν στο σημείο να γράψουν πως «ντριμπλάρει σαν τον Μέσι!». «Δεν υπάρχει σύγκριση, είμαστε διαφορετικοί παίκτες. Ο Μέσι βρίσκεται σε απίστευτο επίπεδο, έχει καλύτερο κοντρόλ. Ο καθένας προσπαθεί να κάνει την δουλειά του όσο γίνεται καλύτερα», απαντάει ο Χαβίτο, ο οποίος όμως ζει την καλύτερη περίοδο της ζωής του. Σχεδόν την ίδια εποχή μαθαίνει για την εγκυμοσύνη της γυναίκας του, η οποία φέρνει στον κόσμο την Σοφία στις 5 Φεβρουαρίου του 2008. Ο Ισπανός το... κρατάει λίγο καιρό και της αφιερώνει τα δύο γκολ που θα πετύχει στον αγώνα πλέι οφ με την ΑΕΚ στο προτελευταίο ματς της σεζόν.






Το τελευταίο είναι η ήττα από τον Ολυμπιακό στον τελικό του κυπέλλου, που αφήνει πικρή γεύση στον κόσμο του Άρη και παράλληλα αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο της παραμονής του στη Θεσσαλονίκη. Το όνομά του (όπως και η φανέλα του) δεν πουλάει τόσο όσο τον πρώτο καιρό και καμία από τις δύο πλευρές δεν γνωρίζει τι κατάληξη θα έχουν οι διαπραγματεύσεις.






Θεσσαλονίκη μου, μεγάλη μου αγάπη...






Το καλοκαίρι του 2008 θα έχει δύο σπουδαία γεγονότα για τον ίδιο. Αφενός το γάμο του με την Ίσαμπελ (σ.σ. η οποία έχει γεννηθεί στις 4 Νοεμβρίου) και αφετέρου η ανανέωση του συμβολαίτου του. «O Xαβιέ Περάλ Περιάνε Χαβίτο έστειλε σήμερα μέσω fax στα γραφεία της ΠΑΕ Αρης υπογεγραμμένο το νέο του συμβόλαιο, το οποίο θα τον κρατήσει στην ομάδα για τις επόμενες τρεις αγωνιστικές περιόδους». Ο Άρης του έκανε μια γενναία αύξηση αποδοχών και ο Ισπανός εκτίμησε όλα όσα είχε ζήσει στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να παραμείνει. Εξάλλου, είχε αρχίζει να μαθαίνει καλύτερα ελληνικά και να συνηθίζει λίγο περισσότερο στις συνήθειές μας. «Θα έλεγα πως αισθάνομαι Έλληνας. Έχω αλλάξει συνήθειες όπως να πίνω παραπάνω καφέ. Κι εγώ και η οικογένειά μου νιώθουμε Έλληνες», λέει σε συνέντευξή του και μιλάει για την αγαπημένη του πόλη.






«Έχω μάθει την Καλαμαριά, που είναι η περιοχή όπου μένω, και το κέντρο. Κατεβαίνω συχνά στην παραλία, γιατί μου αρέσει πολύ». Ο Χαβίτο είναι ιδιαίτερα φιλικός και χαμογελαστός με όποιον τον πλησιάσει. Πιάνει κουβέντα με τον κόσμο, μιλάει ελληνικά και δε διαφέρει ιδιαίτερα από το γελαστό παιδί που μοιάζει στο γήπεδο. Το πρώτο διάστημα του 2008, μάλιστα, είχε περισσότερους λόγους να χαμογελάει. Ο Ισπανός επιθετικός θα κάνει ένα εκπληκτικό ξεκίνημα στο πρωτάθλημα με τέσσερα γκολ σε εφτά αγώνες και μοιάζει να περνάει την καλύτερη φάση της καριέρας του. Η συνέχεια δεν θα είναι ανάλογη και μέχρι το τέλος της χρονιάς θα σκοράρει μόλις δύο ακόμα φορές. Η γκρίνια προς το πρόσωπό του θα επιστρέψει και το αρνητικό παρατσούκλι «γατάκι», που ορισμένοι χρησιμοποιούν για να τον χαρακτηρίσουν, θα ακούγεται όλο και συχνότερα.






Στο ξεκίνημα της επόμενης σεζόν θα έχει, πλέον, χάσει τη θέση του. Η... κορυφαία του στιγμή έμοιαζε ένα ματς κυπέλλου στον Ασπρόπυργο, στο οποίο μόνος του πάλευε και κατάφερε να σώσει την υπόληψη του Άρη, ωστόσο μέχρι τον Δεκέμβριο ήταν μόνιμα λύση πάγκου. Τουλάχιστον, είχε λόγους να χαμογελάει στην προσωπική του ζωή, αφού στις 22 Δεκεμβρίου η Ίσαμπελ έφερε στον κόσμο τη δεύτερη κόρη τους, τη Ναΐα. Ο Χαβίτο θα κερδίσει πόντους και τη θέση του μετά την έλευση του Έκτορ Ραούλ Κούπερ και θα κλείσει μια άσχημη σεζόν με τρία γκολ σε 37 συμμετοχές.






Από το... πανέρι στην κορυφή!






Ο Ιούνιος ήταν ιδιαίτερα δύσκολο μήνας για εκείνον. Τα σενάρια απομάκρυνσής του από τον Άρη ήταν συνεχή. Πότε με προορισμός την Ανόρθωση του Γκιγιέρμο Όγιος, πότε ως αντάλλαγμα στον Εργοτέλη για την απόκτηση του Φραγκουλάκη. Η χημεία έμοιαζε να έχει χαθεί και φαινόταν σα να ψάχνουν τρόπο οι κιτρινόμαυροι να τον ξεφορτωθούν. Τουλάχιστον, μέχρι να ξεκαθαρίσει ο Γιάννης Κόντης πως ο Έκτορ Ραούλ Κούπερ υπολογίζει κανονικά τον Χαβίτο και η καρδιά του Ισπανού να πάει στη θέση της.






Στην προετοιμασία κάτι έμοιαζε να έχει αλλάξει ή να είναι όπως παλαιά. Ο Χαβίτο ήταν σταθερά ο καλύτερος παίκτης του Άρη σε προπονήσεις και φιλικά ή τουλάχιστον έτσι μετέδιδαν όσοι παρακολουθούσαν από κοντά τα τεκταινόμενα στην ομάδα της Θεσσαλονίκης. Αποδείχθηκε και στα επίσημα. Ο Έκτορ Ραούλ Κούπερ ούτε έχει διαννοηθεί να τον βγάλει από την ενδεκάδα κι εκείνος έστω κι αν συνεχίζει να έχει μια χαρακτηριστική αδυναμία στα τελειώματα των φάσεων, ήταν πρωταγωνιστής σε όλα τα παιχνίδια του Άρη.






Από τα ελαττώματά του δεν κρύφτηκε ποτέ. Είναι ο πρώτος που τα επισημάνει. «Είμαι σκληρός κριτής του εαυτού μου. Πιστεύω ότι πρέπει να χρησιμοποιώ καλύτερα το αριστερό μου πόδι, γιατί έχω συνηθίσει να παίζω από δεξιά. Κάνω ειδικές ασκήσεις πάνω σε αυτό και πιστεύω ότι βρίσκομαι σε καλό δρόμο». Ήταν βράδυ του Σεπτέμβρη...


gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου