Δείτε τα νέα των μεγαλύτερων ελληνικών ομάδων

Παρασκευή 2 Ιουλίου 2010

Ιπτάμενη ανατροπή!

«Μίλα μου για... Μέλο» λένε από σήμερα οι Ολλανδοί! Με πρωταγωνιστή τον Βραζιλιάνο μέσο που προσέφερε ένα αυτογκόλ και μια αποβολή, οι «οράνιε» νίκησαν 2-1 τη Βραζιλία με ανατροπή και την πέταξαν εκτός ημιτελικών! 


Το 1994 είχε αποκλειστεί από την Βραζιλία στα προημιτελικά, το 1998 στα ημιτελικά αλλά τώρα πήρε την εκδίκηση της! Η Ολλανδία κέρδισε με 2-1 την «σελεσάο» και προκρίθηκε στους «4« κάνοντας όνειρα για το κύπελλο το οποίο δεν έχει κατακτήσει ποτέ! Η ομάδα του Ντούνγκα προηγήθηκε στο 10’, ήλεγχε τον αγώνα όμως στο δεύτερο μέρος οι «οράνιε» ανέτρεψαν πλήρως τα δεδομένα! Η ομάδα του Φαν Μάρβαϊκ ισοφάρισε στο 53’ με αυτογκόλ του Μέλο και πήρε κεφάλι με… κεφαλιά του Σνάιντερ στο 68’! Η Βραζιλία έμεινε με δέκα παίκτες λόγω ανόητης αποβολής του Μέλο και πίεσαν μόνο με στημένα, χωρίς όμως να φτάσουν στην ισοφάριση. Το 2-1 παρέμεινε, η Ολλανδία προκρίθηκε και η Βραζιλία αποκλείστηκε, όπως και το 2006, από την φάση των «8», με τον Ντούνγκα πλέον να θεωρείται δεδομένο πως θα περάσει… δύσκολες ώρες στην κριτική που θα του κάνουν τα ΜΜΕ! Ο Βραζιλιάνος υπέβαλλε την παραίτηση και μένει να φανεί αν θα γίνει δεκτή από την ομοσπονδία της χώρας.

Όσο ο Μέλο είχε τα… λογικά του, το κέντρο της Βραζιλίας ήταν αδιαπέραστο καθώς ο Ζιλμπέρτο Σίλβα του Παναθηναϊκού ήταν όντως… τείχος ενώ και ο άσος της Γιουβέντους έκανε εξαιρετική εμφάνιση. Μετά το 50’ όμως, ο δεύτερος αρχηγός της «σελεσάο» μοιραία έμεινε από δυνάμεις, όπως ακόμα και έτσι βοήθησε επιθετικά στα στημένα, όπως στην φάση του 82’.

Με Άλβες ο Ντούνγκα, αλλαγή στην «οράνιε» άμυνα
Η απουσία του Ελάνο διατήρησε στο σχήμα τον Ντάνιελ Άλβες, που μαζί με τους Μέλο και Ζιλμπέρτο αποτελούσαν την τριάδα του κέντρου. Ο Κακά με τον Ρομπίνιο άλλαζαν πολλές φορές θέσεις πίσω από τον Φαμπιάνο, ενώ στην άμυνα δεν υπήρξε καμία αλλαγή, με τον Μπάστος να έχει το δύσκολο έργο της επιτήρησης του Ρόμπεν.

Ο Φαν Μάρβαϊκ έμεινε πιστός στο 4-3-2-1, με τους Κάιτ (αριστερά) και Ρόμπεν (δεξιά) να βοηθούν τον Φαν Πέρσι, όμως αναγκάστηκε να αλλάξει ένα από τα τέσσερα πρόσωπα της άμυνας. Ο Ματάισεν τραυματίστηκε στην προθέρμανση και ο Ολλανδός τεχνικός προτίμησε να βάλει δίπλα στον Χάιτινγκ τον «βαρύ» Όιγερ αντί του Μπουλαρούζ.

Δυνατά οι Βραζιλιάνοι και γκολ «πάρε-βάλε»

Επιλογή που κόστισε από το 10ο μόλις λεπτό στην Ολλανδία! Η άμυνα των «οράνιε» δεν πατούσε καλά, οι Βραζιλιάνοι μπήκαν ορεξάτοι στον αγωνιστικό χώρο, κυκλοφορώντας πολύ απλά και γρήγορα την μπάλα και σε εκείνο το σημείο κατάφεραν να ανοίξουν το σκορ. Από την γραμμή του κέντρου, ο Φελίπε Μέλο βρήκε με εντυπωσιακή κάθετη μπαλιά τον Ρομπίνιο, ο οποίος ξέφυγε από την επιτήρηση του Ρόμπεν (είχε γυρίσει πίσω και μάρκαρε αυτός τον άσο της Σάντος καθώς οι αμυντικοί της Ολλανδίας πιάστηκαν στον ύπνο) και ο Βραζιλιάνος μεσοεπιθετικός με πλασέ δεν δυσκολεύτηκε να κάνει το 1-0!

Μόνο με μακρινά σουτ οι Ολλανδοί

Οι «οράνιε» προσπάθησαν να απαντήσουν άμεσα, με τον Κάουτ στο 11’ να πιάνει το διαγώνιο σουτ αλλά ο Σέζαρ απέκρουσε σε κόρνερ, στην μοναδική καλή φάση της ομάδας του Φαν Μάρβαϊκ στο πρώτο μέρος! Οι Βραζιλιάνοι είχαν κλείσει πολύ καλά τους χώρους, «πάγωσαν» τον ρυθμό του αγώνα με δυνατά μαρκαρίσματα, περιόρισαν τον Ρόμπεν και έτσι η Ολλανδία δεν κατάφερε να κάνει τίποτα στο πρώτο 45λεπτο πέραν δύο μακρινών φάουλ των Φαν Πέρσι στο 17’ και του Σνάιντερ στο 36’ που δεν ανησύχησαν ιδιαίτερα τον Σέζαρ.

Ευκαιρίες για το 2-0
Αντίθετα, η Βραζιλία με γρήγορη μεταφορά της μπάλας στην επίθεση έχασε και κάποιες άλλες ευκαιρίες για το 2-0, έχοντας τον Ρομπίνιο και τον Κακά σε πολύ καλή μέρα, ενώ ο Μέλο με σίγουρες πάσες αλλά και ο Μαϊκόν με συνεχείς κούρσες βοηθούσαν την επίθεση της «σελεσάο».

Στο 25’, το κοντινό σουτ του Ζουάν μετά από σέντρα του Άλβες έφυγε λίγο άουτ, όμως η μεγάλη ευκαιρία για την ομάδα του Ντούνγκα ήταν αυτή του 31’. Ο Ρομπίνιο με εκπληκτική ενέργεια βρήκε τον Φαμπιάνο που με την μία πάσαρε στον Κακά, ο άσος της Ρεάλ έπιασε το φαλτσαριστό σουτ έξω από την περιοχή, η μπάλα πήρε πορεία προς το «γάμμα» της εστίας του Στεκέλενμπουργκ όμως ο Ολλανδός με εντυπωσιακή απόκρουση κράτησε την ομάδα του στο παιχνίδι.

Ανέβηκε στο τέλος ο ρυθμός
Μέχρι και το 40’ τα δυνατά μαρκαρίσματα είχαν την τιμητική τους, στο τελευταίο πεντάλεπτο όμως ο ρυθμός ανέβηκε. Οι Ολλανδοί είχαν τις προϋποθέσεις στο 45’ να απειλήσουν τον Σέζαρ όταν ο Ρόμπεν βρήκε λίγο χώρο, καθυστέρησε όμως πολύ και οι Βραζιλιάνοι κατάφεραν να τον σταματήσουν ενώ στο πρώτο λεπτό των καθυστερήσεων, ο Στεκέλενμπουργκ απέκρουσε το δεξί, διαγώνιο σουτ του Μαϊκό στην τελευταία ευκαιρία του πρώτου μέρους.

Με αυτογκόλ στα ίσια!

Όπως και στο πρώτο μέρος, έτσι και τώρα το παιχνίδι είχε ένα γρήγορο γκολ! Κόντρα στην εικόνα 53 λεπτών, οι Ολλανδοί έφεραν το ματς στα ίσια με αυτογκόλ του Μέλο, ίσως τον μοναδικό τρόπο που θα μπορούσαν να το καταφέρουν! Ο Σνάιντερ έβγαλε από δεξιά την σέντρα, ο Σέζαρ έκανε λανθασμένη έξοδο πέφτοντας στον Μέλο ο οποίος είχε σηκωθεί και άθελα του έστειλε την μπάλα προς τα δίχτυα της ομάδας του!

Η απόλυτη ανατροπή
Με ανεβασμένη την ψυχολογία, η Ολλανδία διατήρησε την κατοχή όμως δεν κατάφερε να εκμεταλλευτεί άμεσα το καλό της μομέντουμ. Ο Ντούνγκα, από την μεριά του, βλέποντας ότι ο Ρόμπεν είχε βρει κάποια μέτρα χώρο, έβγαλε τον Μπάστος που είχε κίτρινη και έβαλε τον Ζιλμπέρτο Μέλο. Η «σελεσάο» είχε πολύ σπουδαία φάση στο 66’, όταν ο Κακά έπιασε το σουτ αλλά η μπάλα έφυγε λίγο άουτ, όμως δύο λεπτά αργότερα είδε τους «οράνιε» να κάνουν την απόλυτη ανατροπή! Ο Ρόμπεν έκανε από αριστερά το κόρνερ, ο Κάουτ έκανε στο πρώτο δοκάρι την κεφαλιά προς τα πίσω και ανενόχλητος ο Σνάιντερ έγραψε το 2-1!

Πίεση χωρίς αντίκρισμα
Οι Βραζιλιάνοι έπρεπε να αντιδράσουν, όμως πέραν της αρνητικής ψυχολογίας είχαν και ένα ακόμα εμπόδιο να ξεπεράσουν! Την… ανοησία του Μέλο που αφού έκανε ένα φάουλ στον Ρόμπεν, μετά τον πάτησε στον μηρό και είδε την κόκκινη κάρτα! Το παιχνίδι απέκτησε… τρελό ρυθμό, η Βραζιλία προσπάθησε στο δίλεπτο 80-81 να απειλήσει με κόρνερ του Μαϊκόν, όμως τελικά ο Στεκέλενμπουργκ ανταπεξήλθε στην πίεση, ενώ η Ολλανδία βρήκε χώρους και στο 84’ έχασε μεγάλη ευκαιρία με τον Φαν Πέρσι και τον Σνάιντερ να καθυστερούν και εν τέλει τον Σέζαρ να μπλοκάρει, ενώ στο 87’ ο Κάιτ αδράνησε και αυτός στο τετ α τετ και έτσι η άμυνα της Βραζιλίας πρόλαβε!

Τα τελευταία λεπτά βρήκαν την «σελεσάο» να πιέζει αλλά και να αφήνει χώρους πίσω, όμως το 2-1 παρέμεινε και η Ολλανδία είναι στα ημιτελικά για πρώτη φορά από το 1998!


ΜΑΝ OF THE MATCH: Στο πρώτο ημίχρονο ήταν εξαφανισμένος, στο δεύτερο μέρος όμως έκανε εμφάνιση μεγάλου ηγέτη! Ο Σνάιντερ πήρε το όπλο του και οδήγησε τους «οράνιε» στην ανατροπή-πρόκριση, έχοντας συμμετοχή και στα δύο γκολ. Στο πρώτο, βγάζει την σέντρα που θα αναγκάσει τους Σέζαρ και Μέλο στο λάθος και στο αυτογκόλ του άσου της Γιουβέντους, ενώ στο δεύτερο από κοντά δεν αστοχεί με κεφαλιά.

ΑΔΥΝΑΜΟΣ ΚΡΙΚΟΣ: Φελίπε Μέλο. Χωρίς πολλά πολλά. Μπορεί να έβγαλε εκπληκτική ασίστ στο γκολ της Βραζιλίας, αλλά στο δεύτερο μέρος ήταν με διαφορά ο καλύτερος παίκτης των… Ολλανδών. Αυτογκόλ στο 53’ (έχει ευθύνη και ο Σέζαρ), χάνει τον Σνάιντερ στο 2-1 και ανόητη αποβολή στο 73’ και ενώ οι «οράνιε» είχαν κάνει την ανατροπή. Σε κακή βραδιά ο Φαμπιάνο, ενώ για την Ολλανδία ο Φαν Πέρσι ήταν με διαφορά ο λιγότερο αποδοτικός παίκτης της ομάδας του Φαν Μάρβαϊκ.

ΣΤΟ ΥΨΟΣ ΤΟΥ: Ανέβηκε στο δεύτερο μέρος ο Ρόμπεν, δημιουργώντας πολλά ρήγματα και αναγκάζοντας τον Ντούνγκα σε αλλαγή του Μπάστος. Η ολλανδική άμυνα στο πρώτο μέρος πελαγοδρομούσε, όταν όμως δέχτηκε πίεση στο δεύτερο τότε τα πήγε περίφημα. Για τους Βραζιλιάνους, η καλή εικόνα των Ρομπίνιο και Κακά δεν έφτανε. Στο πρώτο ημίχρονο, έκαναν άνω κάτω την Ολλανδία, ενώ στο δεύτερο μόνο ο άσος της Ρεάλ διασώθηκε αλλά μάταια...

Η ΓΚΑΦΑ: Έχει σταματήσει με φάουλ τον Ρόμπεν, ο διαιτητής έχει σφυρίξει και η φάση φαίνεται ότι τελειώνει εκεί. Ο Μέλο, όμως, συνεχίζει. Και πατάει στον μηρό τον Ολλανδό αφήνοντας την ομάδα του με δέκα παίκτες. Το σκορ ήταν 2-1, η Βραζιλία προσπάθησε αλλά με αριθμητικό μειονέκτημα δεν είχε και πολλές πιθανότητες…

ΤΟ ΣΤΡΑΓΑΛΙ: Δύσκολο έργο για τον Νισιμίρα. Ο Ιάπωνας είχε να αντιμετωπίσει ένα πολύ σκληρό παιχνίδι και ίσως να έπρεπε να βγάλει περισσότερες κάρτες. Σωστή η αποβολή του Μέλο, ενώ για ένα πέναλτι διαμαρτυρήθηκαν οι Ολλανδοί στο δεύτερο μέρος όταν ο Λούσιο έκανε χέρι αλλά ήταν πολύ κοντά όταν επιχείρησε το σουτ ο Σνάιντερ. Στο πρώτο δεκάλεπτο, η Βραζιλία πέτυχε γκολ αλλά ο Άλβες είχε φύγει από θέση οφσάιντ το οποίο σωστά υποδείχτηκε.

ΤΟ ΣΤΡΑΓΑΛΙ: Δύσκολο έργο για τον Νισιμίρα. Ο Ιάπωνας είχε να αντιμετωπίσει ένα πολύ σκληρό παιχνίδι και ίσως να έπρεπε να βγάλει περισσότερες κάρτες. Σωστή η αποβολή του Μέλο, ενώ για ένα πέναλτι διαμαρτυρήθηκαν οι Ολλανδοί στο δεύτερο μέρος όταν ο Λούσιο έκανε χέρι αλλά ήταν πολύ κοντά όταν επιχείρησε το σουτ ο Σνάιντερ. Στο πρώτο δεκάλεπτο, η Βραζιλία πέτυχε γκολ αλλά ο Άλβες είχε φύγει από θέση οφσάιντ το οποίο σωστά υποδείχτηκε.

ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΤΟΥ GAZZETTA.GR: Με την πλάτη στον τοίχο για πρώτη φορά στο φετινό Μουντιάλ βρέθηκε η Ολλανδία, όμως απέδειξε πως μπορεί να γυρίσει παιχνίδια! Ο Σνάιντερ οδήγησε τους «οράνιε» στην ανατροπή και «έσβησε» την κακή εικόνα του πρώτου μέρος, όταν και η Βραζιλία ήταν μπροστά και ήλεγχε το ματς. Σοβαρή η ομάδα του Φαν Μάρβαϊκ, έχει πλάνο, τακτική και διαθέτει και παίκτες που μπορούν να κάνουν την διαφορά. Η «σελεσάο», από την μεριά της, για δεύτερη σερί φορά, αποκλείεται πριν τα ημιτελικά. Η ομάδα του Ντούνγκα ήταν το φαβορί για το Κύπελλο, όμως πλήρωσε την ανωριμότητα που έκανε την εμφάνιση της για πρώτη φορά στο Μουντιάλ. Ο Μέλο είναι δεδομένο πως θα «στοχοποιηθεί», όμως και ο τεχνικός της Βραζιλίας θα βρεθεί στο επίκεντρο της κριτικής. Και όλα φαίνονταν εξαιρετικά για την «σελεσάο» στο πρώτο 45λεπτο…

Οι συνθέσεις:
Ολλανδία (Μπερτ Φαν Μάρβαϊκ): Στεκέλενμπουργκ, Φαν ντερ Βίελ, Χάιτινγκα, Όιγερ, Φαν Μπρόνκχορστ, Φαν Μπόμελ, Κάουτ, Ντε Γιόνγκ, Φαν Πέρσι (85’ Χούντελαρ), Σνάιντερ, Ρόμπεν

Βραζιλία (Κάρλος Ντούνγκα): Ζούλιο Σέζαρ, Μαϊκόν, Μπάστος (62’ Ζιλμπέρτο Μέλο), Λούσιο, Ζουάν, Ζιλμπέρτο Σίλβα, Φελίπε Μέλο, Ντάνιελ Άλβες, Ρομπίνιο, Λουίς Φαμπιάνο (77’ Νιλμάρ)

Live Game

84’ Η Ολλανδία χάνει μοναδική στιγμή για το 3-1. Ο Φαν Πέρσι μέσα στην περιοχή καθυστερεί, ο Σνάιντερ κάνει τελικά το σουτ αλλά ο Σέζαρ μπλοκάρει. Στην εξέλιξη, ο Κακά φεύγει στην αντεπίθεση, επιχειρεί το διαγώνιο σουτ αλλά η μπάλα κοντράρει και φεύγει κόρνερ.
82’ Μεγάλη φάση για την Βραζιλία. Κόρνερ του Μαϊκόν από τα αριστερά, ο Στεκέλενμπουργκ δεν αποκρούει καλά και τελευταία στιγμή ο Κάουτ διώχνει. Νέο κόρνερ από τον άσο της Ίντερ, ο Ζιλμπέρτο πιάνει την κεφαλιά αλλά αυτή τη φορά ο Στεκέλενμπουργκ μπλοκάρει.
81’ Κόρνερ του Μαϊκόν, ο Λούσιο κάνει το σουτ αλλά η μπάλα κοντράρει και φεύγει ξανά κόρνερ.
73’ Αποβολή για την Βραζιλία! Με απευθείας κόκκινη ο Μέλο αφήνει την ομάδα του με δέκα παίκτες. Ο μέσος της Γιουβέντους κάνει φάουλ στον Ρόμπεν και μετά χτυπά τον Ολλανδό και δικαίως αποβάλλεται.
68’ ΓΚΟΛ!!! 2-1!!! Η απόλυτη ανατροπή για την Ολλανδία! Κόρνερ από τα δεξιά ο Ρόμπεν, κεφαλιά του Κάουτ στο πρώτο δοκάρι, η μπάλα φτάνει στον Σνάιντερ που επίσης με κεφαλιά κάνει ανενόχλητος το 2-1!
66’ Μεγάλη ευκαιρία για την Βραζιλία, με τον Κακά να πιάνει το σουτ αλλά η μπάλα κατέληξε ελάχιστα άουτ.
63’ Σύγχυση στην περιοχή της Βραζιλίας, με τους Ολλανδούς να ζητούν πέναλτι σε χέρι του Λούσιο.
61’ Καλό σουτ του Ντάνιελ Άλβες, η μπάλα φεύγει λίγο άουτ.
53’ ΓΚΟΛ!!! 1-1! Οι Ολλανδοί ισοφαρίζουν με αυτογκόλ του Μέλο! Ο Σνάιντερ έκανε από δεξιά την σέντρα, ο Σέζαρ έκανε έξοδο για να διώξει με γροθιές, την ίδια ώρα όμως έχει σηκωθεί και ο Μέλο που βρίσκει άθελα του την μπάλα και την στέλνει στα δίχτυα της ομάδας του.
46’ Πολύ ωραία ομαδική προσπάθεια για την Βραζιλία, ο Μαϊκόν κάνει στην κίνηση το σουτ αλλά ο Στεκέλενμπουργκ απέκρουσε σε κόρνερ, με τον Ιάπωνα βοηθό να δείχνει άουτ…
36’ Δυνατή εκτέλεση φάουλ από τον Σνάιντερ, ο Σέζαρ όμως μπλοκάρει σταθερά.
32’ Μακρινό σουτ του Άλβες, μπλοκάρει ο Στεκέλενμπουργκ.
31’ Εκπληκτική ενέργεια του Ρομπίνιο, η μπάλα καταλήγει στον Κακά που έξω από την περιοχή κάνει σουτ «συστημένο» για την γωνία του Στεκέλενμπουργκ, όμως ο Ολλανδός με εντυπωσιακή απόκρουση κρατά την ομάδα του στο παιχνίδι.
25’ Σέντρα του Άλβες στην καρδιά της περιοχής, ο Ζουάν κάνει από κοντά το σουτ αλλά η μπάλα φεύγει λίγο άουτ.
17’ Φάουλ του Φαν Πέρσι, η μπάλα φεύγει πολύ πάνω από την εστία του Σέζαρ.
15’ Μακρινό φάουλ του Άλβες, δεν ανησυχεί ο Στεκέλενμπουργκ.
11’ Προσπάθεια για άμεση απάντηση των Ολλανδών, όμως ο Σέζαρ αποκρούει σε κόρνερ το σουτ του Κάιτ.
10’ ΓΚΟΛ!!! 0-1! Εκπληκτική κάθετη πάσα του Μέλο που βγάζει τον Ρομπίνιο απέναντι από τον Στεκέλενμπουργκ και ο άσος της Σάντος δεν έχει πρόβλημα να πλασάρει εύστοχα.  



gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου