Δείτε τα νέα των μεγαλύτερων ελληνικών ομάδων

Κυριακή 25 Απριλίου 2010

Ομάδα πενταετίας!


Ο Βέλιμιρ Ζάετς, ο άνθρωπος που έχει συνδέσει το όνομά του με το τελευταίο νταμπλ του Παναθηναϊκού (2004), μιλάει στο gazzetta.gr για το τότε και το σήμερα. Επισημαίνει πως οι «πράσινοι» έχουν μια μεγάλη ευκαιρία να φτιάξουν ομάδα για πέντε έξι χρόνια, ενώ αποφεύγει να δώσει συμβουλές λέγοντας πως δεν υπάρχουν ξερόλες.

Θεωρείται και όχι άδικα ένας από τους καλύτερους ποδοσφαιριστές που έχουν φορέσει την φανέλα με το τριφύλλι στο στήθος. Με το αρχοντικό του στυλ κατεύθυνε την ομάδα, οδηγώντας την ομάδα σε τίτλους. Εκτός από ποδοσφαιριστής προσέφερε και από όλο πόστο στον Παναθηναϊκό, από αυτό του τεχνικού διευθυντή, συμβάλλοντας τα μέγιστα στην κατάκτηση του νταμπλ του 2004.

Του τελευταίου νταμπλ που είχαν κερδίσει οι «πράσινοι». Όπως καταλάβατε αναφερόμαστε στον Βέλιμιρ Ζάετς. Ο Κροάτης μίλησε στο gazzetta.gr για τις δύο κατακτήσεις του «τριφυλλιού». Δεν θέλησε να δώσει συμβουλές στον Κώστα Αντωνίου, λέγοντας πως στο ποδόσφαιρο δεν υπάρχουν ξερόλες, ενώ επισήμανε πως είναι μεγάλη ευκαιρία για τον Παναθηναϊκό να φτιάξει ομάδα για πέντε με έξι χρόνια.

Βέλιμιρ καλημέρα. Το 2004 από το πόστο του Τεχνικού Διευθυντή, πανηγύρισες την κατάκτηση του νταμπλ. Ποιο ήταν το μυστικό της επιστροφής της ομάδας στην κορυφή;

«Σε κάθε ομάδα, πάντα πρέπει να υπάρχει μια πυραμίδα. Είχαμε φτιάξει μια πυραμίδα όπου οι αποφάσεις παίρνονταν με την σειρά. Ο καθένας ήξερε ποια δουλειά κάνει και πως θα την κάνει. Από τον πρόεδρο και τον ιδιοκτήτη μέχρι τον τελευταίο φροντιστή. Το αποτέλεσμα τα φέρνουν όλοι. Αυτό ήταν το πιο σημαντικό η καλή οργάνωση. Η ομάδα ήταν ήδη πολύ καλή, φέραμε και φρέσκους παίκτες, είχαμε ομοιογένεια. Υπήρξε σεβασμός μεταξύ όλων και ο καθένας ήξερε τι κάνει. Ο κόσμος ήταν δίπλα μας».

Όταν αποφάσισες να αναλάβεις το συγκεκριμένο πόστο, υπήρξε κάποια στιγμή που να φοβήθηκες;

«Δεν είμαι από αυτούς που φοβούνται, ούτε όταν έπαιζα ποδόσφαιρο, ούτε πιο μετά. Εγώ σε αυτή την δουλειά ήμουν από τότε που τελείωσα το ποδόσφαιρο, ήξερα τι κάνω. Τίποτα δεν ήταν τυχαίο. Ήξερα να κάνω την πυραμίδα».

Ωστόσο η συνέχεια δεν ήταν αυτή που θα περίμεναν οι φίλοι της ομάδας. Ποια λάθη πιστεύεις ότι έγιναν και αν φυσικά έγιναν.

«Πάντα στο ποδόσφαιρο γίνονται λάθη. Γι' αυτό είναι διαφορετικό το ποδόσφαιρο, ακόμα και η Μπαρτσελόνα κάνει λάθη. Είναι δύσκολο να κρατήσεις παίκτες γιατί ο Σεϊταρίδης και ο Κυργιάκος ήθελαν να φύγουν. Στην Ελλάδα βιάζονται πολύ για να έχουν αποτελέσματα. Όπως ανέφερα έφυγαν πολλοί παίκτες και όλοι θα έπρεπε να περιμένουν να δέσουν αυτοί που ήρθαν με την ομάδα, αλλά επαναλαμβάνω στην Ελλάδα δεν υπάρχει υπομονή».

Μετά από έξι χρόνια ο Παναθηναϊκός επέστρεψε στην κορυφή κατακτώντας και πάλι το νταμπλ. Θεωρείς ότι δίκαια είναι στην κορυφή;

«Την έχω παρακολουθήσει αρκετά την ομάδα. Ο Παναθηναϊκός δίκαια το κέρδισε το πρωτάθλημα. Ήταν καλύτερος από τις ομάδες που προσπάθησαν να τον απειλήσουν».

Τι πιστεύεις ότι θα πρέπει να γίνει προκειμένου να υπάρξει ανάλογη συνέχεια;

«Φέτος ο Παναθηναϊκός μπορεί γιατί είχε την μεγαλύτερη οικονομική δυναμική από ποτέ. Θα πρέπει να κάνει μια καλή ανάλυση και να δει ποιους θα κρατήσει και ποιους θα αφήσει. Έχει μεγάλο ρόστερ και πρέπει να κοιτάς και οικονομικά. Ούτε η Μπαρτσελόνα δεν μπορεί να κρατήσει όλους τους παίκτες. Θα πρέπει να συνεχίσει να βγάζει παίκτες από τα φυτώρια. Μην ξεχνάμε πως ο Παναθηναϊκός έχει δώσει την μισή Εθνική Ελλάδος και εγώ ήμουν τυχερός που δούλευα με αυτούς».

Όσον αφορά την ενίσχυση. Σε ποιες θέσεις θεωρείς πως θα πρέπει να γίνει;

«Ο Παναθηναϊκός έχει ένα τεράστιο θέμα. Θα πρέπει να καλύψει τα ήδη μεγάλα συμβόλαια. Αν το δικό μας ήταν 10 εκατομμύρια το μπάτζετ, τώρα είναι 70 με 80. Δεν μόνο τα λεφτά το θέμα. Κάθε γραμμή θέλει έναν παίκτη, από την άμυνα μέχρι την επίθεση. Πρώτα από όλα θέλει να γίνει ξεκαθάρισμα. Το ρόστερ του Παναθηναϊκού είναι τεράστιο και υπάρχουν παίκτες που δεν έχουν καθόλου συμμετοχή. Δεν μπορείς να έχεις τόσο μεγάλο ρόστερ. Πιστεύω ότι δεν έκαναν καλή πολιτική σε αυτό το θέμα».

Το νταμπλ αυτό μπορεί να γίνει αφετηρία για νέες επιτυχίες;

«Ο Παναθηναϊκός έχει την ευκαιρία να φτιάξει ομάδα για πέντε με έξι χρόνια γιατί έφυγε το άγχος για τον τίτλο. Έχει τα χρήματα και μετόχους, τους Βαρδινογιάννηδες που ευτυχώς έχουν μείνει και ακόμα βάζουν λεφτά παρότι τους βρίζουν άδικα».

Θα ήθελες να δώσεις μια συμβουλή στον Κώστα Αντωνίου που βρίσκεται στο πόστο του Τεχνικού διευθυντή;

«Αρχικά θέλω να πω πως όταν έχεις μία οργανωμένη ομάδα τίποτα δεν είναι δύσκολο. Ο καθένας έχει τον τρόπο του και την πολιτική του και κανένας δεν πρέπει να λέει το τι θα κάνει ο άλλος. Δεν υπάρχουν ξερόλες».

Όσον αφορά τον Νίκο Νιόπλια. Πόσο καθοριστική ήταν η συμμετοχή του;

«Ο Νίκος βοήθησε πολύ την ομάδα. Έκανε πολύ καλή δουλειά και του αξίζουν συγχαρητήρια. Μακάρι να έχει ανάλογη και καλύτερη συνέχεια».

«Από σήμερα να κοιτάξουν το μέλλον»

«Κλείνοντας θέλω να δώσω συγχαρητήρια για το νταμπλ. Είναι πολύ σημαντικό και κάθε νταμπλ είναι ότι καλύτερο για τον κόσμο. Από σήμερα θα πρέπει να κοιτάς το μέλλον. Στο ποδόσφαιρο δεν μένεις με τους τίτλους, θα πρέπει να κοιτάς το επόμενο βήμα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου